تاريخچه پيدايش فست فود

"فست‌ فود(fast food)" يا "غذاي حاضري" غذايي است كه از رستوران‌هاي فست‌ فود تهيه مي ‌شود. انواع ساندويچ، همبرگر، چيزبرگر و ديگر انواع برگرها، ماهي و ميگوي سوخاري، هات‌داگ، فيله ی ‌استيك گوشت يا مرغ، سيب‌زميني سرخ‌ كرده، مرغ سوخاري، ناگت مرغ، تاكو (نوعي غذاي مكزيكي)، انواع پيتزا و انواع سالاد در فهرست‌ غذاي رستوران‌هاي فست‌ فود به چشم مي ‌خورد. در اين رستوران‌ها، غذاي از پيش آماده را در مدت كوتاهي بعد از سفارش، به مشتري تحويل مي ‌دهند.  خيلي از اين رستوران‌ها، رستوران‌هاي واقعي نيستند، چون جايي براي نشستن و غذا خوردن ندارند. از اين نظر بيشتر شبيه يك فروشگاه عرضه ی مواد غذايي هستند. خيلي از رستوران‌هاي فست ‌فود بخشي از يك سازمان زنجيره‌اي هستند. از آنجايي ‌كه راه اندازي فروشگاه‌هاي فست‌ فود نياز به امكانات چنداني ندارد و فضاي بزرگي هم نمي‌خواهد، نمونه‌هاي شخصي و مستقل آن، مخصوصا در كشورهاي درحال توسعه مثل كشور خودمان، رو به افزايش است.در مقابله با موج حملاتي كه عليه صنعت فست‌ فود صورت مي ‌گيرد، صاحبان اين صنعت پُرسود خيلي سعي كرده‌اند تا عبارت فست ‌فود (fast food) را از  ذهن مردم پاك كنند و به جاي آن عبارت "رستوران‌هاي خدمات فوري" را جا بيندازند، اما مردم در سرتاسر دنيا به اين نوع غذا مي‌ گويند:  "فست ‌فود". اگرچه ترجمه اين عبارت به فارسي همان "غذاي حاضري" است، اما در این مطلب از همان عبارت آشناي فست ‌فود استفاده كرده‌ايم.عبارت فست ‌فود تبديل به نماد زندگي مدرن و ماشيني شده است. جف آردر مي ‌گويد: ما در زمانه ‌اي زندگي ميكنيم كه پيتزا زودتر از نيروي پليس به خانه‌هايمان مي ‌رسد. نسل حاضر آمريكا را نسل فست ‌فود مي نامند، اما برخلاف آنچه فكر مي ‌كنيم، عرضه ی سريع غذاهاي حاضر و آماده، پيشينه ی تاريخي دارد و مختص قرن حاضر نيست. در روم باستان، دكه‌هاي فروش نان و زيتون وجود داشته است. در شرق آسيا مغازه‌هايي بوده‌اند كه رشته ‌فرنگي آماده عرضه مي‌ كردند. در خاورميانه، از سال‌هاي دور تا امروز دكه‌هاي فروش فلافل را داشته‌ايم. در هند قديم انواع اغذيه ی آماده وجود داشته است. در كشورهاي غرب آفريقا نيز از قديم‌ الايام، بروشت مي ‌فروختند كه نوعي كباب چوبي است.اما فست ‌فود به شكل امروزي دقيقا در هفتم جولاي 1912 و در آمريكا متولد شد. در اين روز رستوراني با نام "اتومات" در نيويورك افتتاح شد كه در واقع نوعي كافه ‌تريا بود. آنها غذاهاي از پيش آماده را در محفظه‌هاي گرم ‌كننده ی شيشه‌اي قرار مي ‌دادند و مشتريان از طريق دستگاه‌هاي سكه‌اي اقدام به خريد آن مي‌ كردند. اتومات خیلی زود شعبات متعددي در گوشه و كنار آمريكا افتتاح كرد و 20 سال بي ‌رقيب باقي ماند. بالاي در ورودي رستوران‌هاي اتومات نوشته بود: "ما كار مادران را كم كرده‌ايم." بعد از اتومات نوبت به شركت آمريكايي "وايت‌كسل "(قلعه ی سفيد) رسيد كه همبرگرهايش فقط پنج سنت قيمت داشت كه براي مشتريان واقعا به صرفه بود. آنها علاوه بر اينكه قيمت را حسابي پايين آورده بودند، نوآوري ديگري هم داشتند: خط توليد غذا را به شكلي تعبيه كرده بودند كه تمام مشتريان مي‌ توانستند خيلي راحت شيوه ی آماده كردن غذا را ببينند.در سال 1940 سر و كله ی "مك‌دونالد" پيدا شد كه امروزه نامش مترادف با صنعت فست ‌فود است. برادران مك‌دونالد، ديك و مك، با يك باربكيو شروع كردند. منتها ديگر لازم نبود كه مشتريان براي تهيه ی غذا از خودروي خود پياده شوند. باربكيوي آنها به اصطلاح حالتdriving  داشت. برادران مك‌دونالد بعد از هشت سال وقتي كه ديدند بيشتر سودشان از فروش همبرگر است، رستوران‌شان را سه ماه بستند و وقتي در سال 1948 مجدداً آن را افتتاح كردند، منوي‌شان كوتاه و ساده شده بود: همبرگر، سيب‌زميني سرخ‌كرده، چند نوع شيك (shake)، قهوه و كوكا كولا كه البته همه از قبل آماده و بسته ‌بندي شده بودند. ديگر لازم نبود كه فروشندگان منتظر سفارش مشتريان بمانند. قيمت هر همبرگر 15 سنت بود كه مي‌ شد نصف قيمت جاهاي ديگر. در سال 1961 يكي از كساني كه در كار  تهيه ی انواع شيك بود، امتياز مك‌دونالد را خريد و ايده‌هاي خود را در آن بسط داد و آن را متحول كرد. نام اين شخص "ري كراك"بود و اين جمله هم متعلق به اوست: براي درك زيبايي موجود در گوجه فرنگي داخل يك همبرگر به نوع خاصي از شعور نياز است.بعد از مك‌دونالد، فست ‌فودهاي زنجيره‌اي زيادي ظهور كردند كه البته خاستگاه اكثر آنان ايالات متحده بود. رستوران‌هاي زنجيره‌اي فست ‌فود، به خصوص مك‌دونالد و كنتاكي، در بيشتر كشورهاي جهان، نماد جهاني ‌سازي و سلطه ی آمريكا به حساب مي ‌آيند و در بيشتر اعتراضات مردمي مورد حمله قرار مي ‌‌گيرند. در سال 2005 اهالي كراچي در پي اعتراض به سياست‌هاي تفرقه ‌افكن آمريكا در پاكستان، به شعبه ی اصلي رستوران مرغ سوخاري كنتاكي حمله كردند و آن را از بين بردند.

 

اثرات مضر غذاهاي آماده

 

جوانان ؛ فست فود خورهاي حرفه‌اي

فست فودها(fast foods) يا "غذاهاي آماده"، غذاهايي هستند كه خيلي آسان و سريع تهيه مي شوند. اينكه چرا جوانان غذاهاي فست فود را ترجيح مي دهند، دلايل متفاوتي دارد. عده اي از جوانان  معتقدند در دنياي امروز كه كار و تحصيل مجال آشپزي هاي طولاني سنتي را به آنها نمي دهد، فست فودها انتخاب هايي آسان و سريع هستند. همچنين اگر از منزل دور باشند و گرسنگي تمام قواي جسمي و فكري آنها را ضعيف كرده باشد، يك رستوران فست فود خيلي آسان و سريع به دادشان مي رسد. به علاوه ذائقه بسياري از جوانان به اين غذاها عادت كرده است و آن را لذيذتر از غذاهاي سنتي مي دانند. محيط گرم و جوان بعضي از اين رستوران ها نيز دليل ديگري براي جذب بعضي جوانان به اين رستوران هاست.

فست فودهاي مضر

براي نشان دادن اثرات مضر فست فودها بر سلامت انسان در سال 2004 ميلادي فيلم مستندي ساخته شد كه كارگردان اين فيلم در مدت يك ماه، هيچ چيز به جز فست فودهاي مك دونالد را نمي خورد و هيچ ورزش و فعاليتي انجام نمي داد. در پايان اين مدت او بسيار چاق شده و به بيماري هاي مختلفي نيز دچار شده بود.نتايج آخرين مطالعات دانشمندان نشان مي دهد، جوانان و نوجواناني كه در يكي از وعده هاي غذايي روزانه خود فست فود مي خورند، نسبت به ساير همسالان خود كالري، نمك و چربي بيشتر و ويتامين و مواد معدني كمتري دريافت مي كنند. يافته هاي جديد محققان نشان مي دهد جواناني كه به فست فود عادت دارند، با چاقي و مشكلات ناشي از آن  دست و پنجه نرم مي كنند. نتايج يك مطالعه 15 ساله روي جواناني كه پا به سن گذاشته اند، نشان داد آنهايي كه در جواني فست فودها را به عنوان يكي از وعده هاي غذايي خود قرار داده بودند، چاق تر از ديگران هستند. جوانان و نوجواناني كه در يكي از وعده هاي غذايي روزانه خود فست فود مي خورند، نسبت به ساير همسالان خود كالري، نمك و چربي بيشتر و ويتامين و مواد معدني كمتري دريافت مي كنند.تحقيقات ديگري نشان مي دهد، نوجواناني كه لاغرند نسبت به آنهايي كه چاق ترند، در يك رستوران فست فود بيشتر غذا مي خورند و اين نشان مي دهد توانايي بدن در مصرف كالري هاي اضافي به اينكه چقدر اضافه وزن داريم، برمي گردد. همچنين در مناطقي كه تعداد رستوران هاي فست فود كمتر است، بيماري هاي قلبي و عروقي  كاهش مي يابد. برعكس در مناطقي كه مردم به غذاهاي فست فود عادت دارند، علاوه بر ارزش هاي غذايي اين غذاها، شيوع عادت هاي بد مانند پرخوري، كم تحركي و سريع غذا خوردن  به اثرات مضر فست فودها بر سلامتي انسان مي افزايد.

 چند توصيه مهم:

  1. سس مايونز و پنير ممنوع :گوشت و سوسيس هاي موجود در همبرگر و انواع ساندويچ در روغن هاي اشباع شده(جامدسرخ  مي شوند و حاوي چربي زيادي هستند. سس مايونز و پنير پيتزا نيز مملو از چربي اضافي مي باشند. بنابراين اگر نمي توانيد از اين دسته از ساندويچ ها دل بكنيد، حداقل آنها را با خيارشور، گوجه فرنگي يا سس گوجه فرنگي  كه چربي اضافه ندارند، مصرف كنيد.

  2. درود بر گوشت كبابي : گوشت هايي كه در روغن كاملاً سرخ شده اند و به اصطلاح روغن از آنها مي چكد را كمتر ميل كنيد و سعي كنيد از انواع همبرگر و ساندويچ هايي كه در آنها گوشت كبابي وجود دارد استفاده كنيد.

  3. سالاد نبين چه ريزه  :        اكثر ما عادت كرده ايم كه سالاد را در كنار غذا ميل كنيم، ولي سالاد هايي كه در آنها از انواع سبزيجات مانند كاهو، هويج  و نيز غلاتي مانند ذرت  پخته شور يا شيرين استفاده شده است مي توانند جاي يك وعده غذايي را بگيرند.

غذاي آماده و فوري را كم بخوريد

برخلاف پدر و مادرها كه كمتر پا به رستوران هاي "فست فود (fast foods)" يا "غذاهاي آماده" مي گذارند، جوانان و نوجوانان انواع ساندويچ ها و پيتزاها را به غذاهاي سنتي ترجيح مي دهند. اين روزها كمتر جواني است كه رستوران هاي فست فود را نشناسد و با دوستان خود به آنها سر نزده باشد.

ساندويچ و پيتزاي خوشمزه

غذاهاي فست فود مورد علاقه جوانان شامل پيتزا، انواع ساندويچ، هات داگ، چيپس و پنير و مرغ سرخ كرده  است كه معمولاً در كنار آنها سيب زميني  سرخ كرده و تنوري و انواع سالاد كلم و سالاد فصل به عنوان مخلفات ميل مي شود. ساندويچ يكي از همان غذاهاي جمع و جور و شيك مورد علاقه جوانان است كه از دو لايه نان كه در وسط آنها گوشت، سبزيجات و پنير و انواع سس و ادويه اضافه شده، تشكيل شده است. جوانان ساندويچ را غذاي مناسبي براي مدرسه، محيط كار ، دانشگاه و محل ورزش مي دانند. اسيد موجود در نوشابه هاي گازدار موجب فرسايش ميناي دندان شده و همچنين قند بالاي اين محصولات، پوسيدگي دندان ها را تسريع مي كند.هات داگ نوعي سوسيس يا ساندويچ است كه با انواع ادويه خوش طعم شده است. همبرگر يكي از همان غذاهاي خوش طعم مورد پسند جوانان است كه با شكل گرد نان خود كه وسط آن گوشت سرخ كرده با لايه هايي از سبزيجات و ادويه قرار دارد، معروف شده است. انواع خاصي از همبرگر به نام چيزبرگر، لايه ها و ورقه هايي از پنير را در ميان خود دارند. در كنار تمام اين غذاها نوشابه هاي گازدار معمولاً از قلم نمي افتدنوشابه  ها عمدتاً از آب تصفيه شده، افزودني هاي مصنوعي و شكر  تصفيه شده توليد مي شوند. اسيد موجود در نوشابه هاي گازدار موجب فرسايش ميناي دندان شده و همچنين قند بالاي اين محصولات، پوسيدگي دندان  ها را تسريع مي كند. به علاوه نوشابه ها فاقد ارزش غذايي بوده و به خاطر ميزان قند بالايشان داراي كالري زيادي ميباشند كه تمام رژيم هاي لاغري  سفت و سخت شما را نقش بر آب مي كنند. نوشابه هاي رژيمي به دليل داشتن قند مصنوعي آسپارتام، اشتها آور هستند.  

مقاله : دکتر رضا کیا سالار- مهرنوش پاک اندام

 

 

   

صفحه اصلي

 

چند مطلب راجع به رستوران

شگفتيها

تاريخچه پيدايش فست فود

ارتباط با ما

آشنايي با نرم افزار رستوران آس

 

راهنماي نرم افزار رستوران